Legendárny River Plate opustil po 110 rokoch najvyššiu súťaž

27.06.2011 Celý región

Fanúšikovia argentínskeho futbalového klubu River Plate počas rozhodujúceho zápasu o zotrvanie svojho tímu v najvyššej argentínskej ligy.Foto: SITA/AP
BUENOS AIRES 27. júna (WEBNOVINY) - Pád jedného z najslávnejších futbalových klubov na svete River Plate do nižšej argentínskej súťaže sa nezaobišiel bez výtržností nespokojných fanúšikov.

Chuligáni vyvádzali priamo na štadióne aj mimo Monumentalu, kde v nedeľu remízou 1:1 v baráži o udržanie medzi elitou spečatil osud River Plate klub Atlético Belgrano. V prvom dueli zvíťazil súper na svojom ihrisku 2.0. Tridsaťtrinásobný argentínsky šampión zostupuje prvý raz vo svojej 110-ročnej histórii.

Domáci "barra brava" sa od zlosti chopili všetkého, čo im prišlo pod ruky, kovových tyčí aj kameňov. Výsledkom bolo 25 zranených, z toho šesť policajtov. Jednu osobu zrazilo pri nepokojoch auto a je vo vážnom stave. Prokurátor v Buenos Aires nariadil dočasné uzavretie štadióna, na ktorom sa o štyri týždne má hrať finále Juhoamerického šampionátu Copa América.




Dal vyšetriť, či sa na nedeľňajší zápas nepredalo viac, ako je povolený limit vyše 40-tisíc vstupeniek. Podľa pozorovateľov pustili organizátori na tribúny približne 60-tisíc ľudí. "Budeme sa snažiť dokázať, že prišlo k prekročeniu povoleného stropu," uviedol žalobca Gustavo Galante, ktorý pred stretnutím žiadal, aby sa z bezpečnostných dôvodov hralo s vylúčením verejnosti. Varovaním bola invázia fanúšikov Rver Plate na ihrisko Atlética Belgrana v Córdobe počas zápasu.

River Plate si v týchto dňoch pripomína zisk svojho druhého prvenstva v Pohári osloboditeľov spred 15 rokov, namiesto osláv však klub čaká príprava na sezónu v Primera B Nacional.


Výsledky nedeľňajších zápasov baráže o udržanie sa v najvyššej argentínskej futbalovej súťaži - hrá sa na odvetu:

River Plate - Belgrano 1:1 - prvý zápas 0:2, River Plate zostupuje
San Martin S.J. - Gimnasia La Plata 0:2 - odveta sa hrá vo štvrtok 30. júna

.

 

Vyberte región